Regionale ondernemersnetwerken

Hoe kom ik in contact met regionale ondernemers?

Burgerinitiatief Nicotinee.nl van start

30-11-2022

Vier organisaties starten ‘Nicotinee’, een burgerinitiatief voor een nicotinevrije generatie. ConsumentenClaim, Rookpreventie Jeugd, Gezondheidskloof.nl en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose willen dat vanaf 2030 de leeftijdgrens voor de verkoop van (e-)sigaretten en andere nicotinehoudende producten jaarlijks met één jaar omhoog gaat. Daarmee ontstaat in de toekomst een nicotinevrije generatie. Om te voorkomen dat de huidige generatie jongeren vroegtijdig verslaafd raakt aan nicotine, wordt een nieuw op te richten toezichthouder voorgesteld, die zich specifiek op de bescherming van jongeren richt.

Nicotinevrije toekomst

Wanda de Kanter, longarts en voorzitter van Rookpreventie Jeugd: ‘Iedereen weet dat roken slecht voor je is. Door de nicotine raken jongeren onbewust verslaafd en komen ze er vervolgens nooit meer vanaf. Dat moet stoppen en daarvoor moet de wet gewijzigd worden. Ook in de onder jongeren populaire e-sigaretten zit verslavende nicotine. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de Nederlanders vindt dat er maatregelen genomen moeten worden om kinderen te beschermen. Met het burgerinitiatief Nicotinee.nl willen we bereiken dat jongeren niet meer worden verleid om te beginnen met vapen of roken. Wij willen een nicotinevrije generatie’.

Het initiatief is in lijn met ontwikkelingen in het buitenland. Door een verkoopverbod van alle nicotinehoudende producten vanaf 2030 te koppelen aan het geboortejaar 2012 ontstaat een echte nicotinevrije generatie. In Denemarken, Australië, Nieuw Zeeland, Singapore en Maleisië worden al soortgelijke wetsvoorstellen besproken of doorgevoerd. Ook daar is gekozen voor het jaar 2030 al startdatum.

Toezicht noodzakelijk

Stef Smit, directeur ConsumentenClaim en mede-initiatiefnemer van ‘Nicotinee’: ‘Hoewel de huidige verkoopgrens 18 jaar is, kunnen jongeren zowel in fysieke winkels als online eenvoudig nicotinehoudende producten zoals vapes kopen. Daar moet veel strenger op gecontroleerd worden. Wij denken dat daarvoor een nieuw op te richten toezichthouder nodig is die zich uitsluitend toelegt op de bescherming van jongeren’.

Burgerinitiatief

Als voor het burgerinitiatief 40.000 handtekeningen worden opgehaald dan moet het voorstel in de Tweede Kamer behandeld worden. Dit is volgens de initiatiefnemers nodig, omdat het huidige beleid én toezicht van de regering ernstig tekort schiet.  

Teken op www.nicotinee.nl het burgerinitiatief Nicotinee.